Udka marynowane w miodzie i chilli

Anna
Obiad
09.07.2015 18:47
Udka marynowane w miodzie i chilli

Można podać z sosem z pieczenia: resztki marynaty przelewamy do garnuszka, odlewamy 3-4 łyżki, które łączymy z mąką, po czym tak zagęszczoną część sosu mieszamy z resztą i gotujemy mieszając do zgęstnienia całości. Potrzebne nam (na 2 porcje):- 4 udka z kurczaka- średnia cukinia- odrobina oliwy z oliwek- sól- zioła prowansalskie*marynata:- 3 łyżki oleju- 3-4 łyżeczki miodu- pół łyżeczki soli- łyżeczka pieprzu cayenne- 2 łyżki keczupuPrzygotowanie: A ja najedzona i bez wyrzutów sumienia usiadłam z ulubioną książką i spędziłam całkiem miłe popołudnie z Katniss i drugim tomem jej przygód. Następnego dnia naczynie z kurczakiem wstawiamy do piekarnika, ustawiamy temperaturę 170 st. i zostawiamy na 25 minut. Cukinię kroimy w krążki, posypujemy z jednej strony ziołami i odrobiną soli. Mój mężczyzna wyjechał na kilka tygodni, a ja przed Jego wyjazdem obiecałam sobie, że zacznę się zdrowo odżywiać. Upieczone w rękawie, z dodatkiem miodu i ostrych przypraw. Postanowiłam więc przygotować udka z kurczaka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wposzukiwaniuinspiracji.blogspot.com/2015/07/udka-w-miodowe-glazurze-z-chilli.html