Składniki
50 g masła
2 średnie cebule
600 – 700 g surowych buraków
2 ząbki czosnku
200 ml soku z granatów
1,5 l bulionu z kurczaka
sól morska
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa świeżo starta
50 g orzeszków piniowych
plasterki granatów do podania
Przepis
Buraki obrałam i pokroiłam w plastry.
Cebulę pokroiłam w kostkę.
Czosnek drobno posiekałam.
Orzeszki uprażyłam w piekarniku w temperaturze 200 °C (termoobieg) około 8 minut.
W dużym rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i po chwili, kiedy się zeszkliła i zmiękła dodałam buraki i czosnek. Wymieszałam i zostawiłam na gazie jeszcze około 5 minut. Wlałam sok z granatów i gotowałam do czasu odparowania nadmiaru płynu. Wlałam bulion, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykryłam i zostawiłam na gazie małym około 30 minut.
Gotową zupę zmiksowałam blenderem.
Przyprawiłam jeszcze do smaku i już można podawać.
Zupę podałam gorącą, posypaną na wierzchu orzeszkami piniowymi. Jako dodatek podałam grzanki z białego chleba i koziego sera.