Przepis
Składniki
ciasto na bułeczki:
570 g mąki pszennej
24 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
160 ml mleka
85 g masła
1 łyżka oleju
5 łyżeczek cukru
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczka soli
nadzienie:
200 g maku
70 g cukru
1 białko
20 g orzechów
garść rodzynków
troszkę papai
2 łyżki miodu
1 łyżeczka rumu lub aromatu
1 łyżka margaryny
Krok 1.
Mak zalewam 200 ml wrzątku i odstawiam.
Krok 2.
Mieszam wszystkie składniki ciasta i wyrabiam gładką kulę.
Krok 3.
Umieszczam kulę ciasta w misce, przykrywam i odstawiam w ciepłej miejsce by wyrosło.
Krok 4.
Czas na nadzienie. Mak mielę dwukrotnie w maszynce.
Białko ubijam na sztywno.
Do maku dodaję wszystkie składniki nadzienia i mieszam z ubitą na sztywno pianą.
Krok 5.
Ciasto wyrosło w tym czasie, więc wyjmuję z miski, chwilę zagniatam. Dzielę na 12 części (tyle bułeczek).
Krok 6.
Każdą część rozpłaszczam na kształt podobny do koła. Układam na środku dużo makowej masy.
Krok 7.
Ściągam brzegi i zlepiam, tak jakbym chciała uformować sakiewkę, tyle że zlepiam ogonki. I tym zlepieniem układam do spodu i lekko spłaszczam dłonią (na filmiku pokazałam to dokładnie).
Krok 8.
Układam na papierze na 30 minut by podrosły (oczywiście przykrywam je ściereczką by nie obeschły). Następnie wstawiam do piekarnika nastawionego na 190 C na 15 minut.
Jak wystygną kręcę lukier – sypię cukier puder, dodaję sok z cytryny i mieszam mikserem, aż osiągnę gładką, gęstą (o konsystencji gęstej śmietany) masę. Polewam bułeczki i zostawiam aby zastygł.
Źródło: