Śmietanę mieszamy z cukrem do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z cytryny (zawsze w tej kolejności, tak jak w herbacie: cukier, sok z cytryny, gdyż w odwrotnej kolejności cukier się nie rozpuści) i sporą ilość pieprzu (jeśli nie chcemy by był widoczny dodajemy biały pieprz). W mizerii słodko-kwaśnej musi być gęsta, kwaśna śmietana, tutaj nie toleruję zamienników, typu jogurt, nawet ten najlepszy nie zastąpi smaku dobrej, kwaśniej śmietany, oraz cukier i sok z cytryny, chociaż niektórzy zakwaszają mizerię octem. Składniki: 3-4 ogórki gruntowe 150 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, szatkujemy na mandolinie (muszą być cienkie). Nic dziwnego zachwycił się nią nawet Jamie Oliver dodając na swoim blogu przepis na Summery Polish cucumber salad, czyli na naszą zwykłą mizerię 😉 Mizeria obok ogórków kiszonych na zimę to ostatnio jeden z najczęściej wyszukiwanych przepisów na naszym blogu.