Chłodnik muśnięty.. rukolą :)

Julia
Zupy
03.06.2015 13:51
Chłodnik muśnięty.. rukolą :)

Życzymy Wam wspaniałego weekendu, zapraszamy: Składniki: (4-5 porcji) 1 litr zimnej maślanki 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 pęczki botwiny (+ ok. szklanka wywaru warzywnego lub wody, aby ugotować botwinę) 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek krajowy 1 świeża dymka pęczek szczypioru pół opakowania liści rukoli sok z połowy cytryny świeżo zmielona sól i pieprz dodatkowo: 4-5 jaj, ok. 0,5 kg młodych ziemniaczków Przygotowanie: - Botwinę pozbawiamy zielonych liści i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Wczoraj na kolację robiłyśmy zapiekane szparagi(pierwsze w tym roku!), udało się również stworzyć przepis na wspaniałą słodką tartę z truskawkami i.. burakami (niedługo go zaprezentujemy) :) Całą różową część wraz z burakami siekamy na drobną kosteczkę i wsypujemy wszystko do garnka - zalewamy wywarem warzywnym(jeśli nie mamy wystarczy woda) tak, aby cała kostka została pokryta płynem. Jest słonecznie, ciepło, zielono, na straganach mieni się od kolorów, w ogrodach dominują piękne kwiaty i summa summarum - chce się żyć. W tym czasie możemy ugotować jaja na twardo oraz jeśli mamy ochotę (i jesteśmy w posiadaniu) - dokładnie wyszorowane połówki młodych ziemniaków. Ostudzoną botwinę wraz z sokiem z cytryny dodajemy do maślanki, a kolejno resztę składników(część szczypioru pozostawiamy do dekoracji) . dobrze - wyjazd na Mazury, na niebie słońce, dookoła jeziora, rzeki i lasy, łowienie ryb, ognisko i śpiewy przy gitarze. - Ogórka obieramy ze skóry, umytą rzodkiewkę pozbawiamy części niejadalnych i dokładnie myjemy, a kolejno ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na blogu wraz z wiosenną aurą życie zacznie tętnić, więc zaglądajcie do nas.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://symfonia-smakow.blogspot.com/2015/06/123-botwinka-rzodkiewka-ogorek.html