SKŁADNIKI (na ok. 600 g chutneyu): - 700 g miąższu z ananasa (2 ananasy ważące po 800g) - 2 cebule (200g) - 6 łyżek octu jabłkowego - 1 ząbek czosnku - 1/3 szklanki jasnego cukru muscovado (50 g) - 3/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 1 łyżeczka czarnuszki - 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw curry - 1/3 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru w proszku - 1/4 szklanki wody (50 ml), opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Obieramy ananasa/y, kroimy w plastry, wykrawamy twardy środek, a resztę siekamy w kostkę. 600 g of chutney): - 700 g pineapple flesh (from 2 pineapples weighing 800g each) - 2 onions (200g) - 6 tbsp apple cider vinegar - 1 garlic clove - 1/3 C light muscovado sugar (50 g) - 3/4 tsp pink himalayan salt - 1 tsp black cumin seeds - 1,5 tsp curry powder - 1/3 tsp ground turmeric - 1/3 tsp ground ginger - 1/4 C of water (50 ml), optionally PREPARATION: Peel the pineapple/s, cut them into slices, remove the hard middle part, and chop the rest. Po 20 minutach odkrywamy garnek i gotujemy następne 20 minut, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy zacznie bulgotać, nastawiamy minutnik na 20 minut, od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypalił. In the meantime, sterilize 3 small or 2 medium jars. When the chutney is ready, blend half of it with a hand blender, then pour it into jars, seal them and put them upside down on a wooden board. Poczęstowałam nim moją prawie stuletnią babcię, której tak zasmakował, że poprosiła mnie, abym zostawiła jej słoiczek ;) Taki chutney to przysłowiowa kropka nad i dla wielu potraw. After 20 minutes remove the lid and simmer for another 20 minutes over low heat, stirring occasionally. Gdy chutney jest już gotowy, miksujemy go częściowo ręcznym blenderem, następnie przelewamy gorący go do słoików, zakręcamy i ustawiamy je do góry dnem. Naprawdę sprawdzi się w dużej liczbie dań, dlatego polecam od razu zrobić większą ilość. I served it to my grandmother, who is almost 100 years old, she loved it so much, that she asked me to left her a jar ;) This chutney is a finishing touch for many dishes. W razie potrzeby dodajemy odmierzoną ilość wody (u mnie obyło się bez niej). PINEAPPLE CHUTNEY Ten chutney jest boski. Chutney zaczynamy jeść po tygodniu, im dłużej postoi tym ma lepszy smak. Jest idealnie wyważony, słodki smak ananasa przeplata się tu z kwaskowatym octem i pikantną czarnuszką. Również można by posmarować nim pizzę lub po prostu używać jako dip do nachos lub surowych warzyw. Doskonale nadaje się też na codzienne kanapki, które dzięki niemu zyskają więcej charakteru. Wrzucamy wszystkie składniki do garnka (oprócz wody), nakładamy pokrywkę i podgrzewamy wszystko na średnim ogniu. W międzyczasie wyparzamy 3 małe lub 2 średnie słoiki.