pieczeń wieprzowa z pomidorową glazurą

Ewa
Obiad
01.06.2015 9:07
pieczeń wieprzowa z pomidorową glazurą
  • Czas gotowania: 75 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

1 kg łopatki wieprzowej lub karczku

1 duża cebula

2 jaja

2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte

3 ząbki czosnku

1 strąk czerwonej papryki (miałam pół zielonej i pół czerwonej)

1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego

1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

3/4 - 1 łyżeczka czerwonej papryki

3/4 łyżeczki soli

glazura:

2 - 3 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego

3/4 - 1 łyżka oleju

1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego

1/3 łyżeczki słodkiej papryki

2 - 3 szczypty ostrej papryki

1 płaska łyżeczka cukru

szczypta soli

Przepis

Mięso zmielić na średnich oczkach razem z kajzerkami. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, jaja, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.

Wszystko bardzo dobrze wymieszać.

Paprykę pokroić w kosteczkę.

Dodać do masy mięsnej, wymieszać.

Foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć mięso, wyrównać powierzchnię.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, włożyć foremkę i piec około 70 - 75 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Składniki glazury wymieszać dokładnie.

Na około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować pieczeń z wierzchu, następnie piec dalej do upływu wyżej wymienionego czasu.