- Czas gotowania: 75 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej lub karczku
1 duża cebula
2 jaja
2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte
3 ząbki czosnku
1 strąk czerwonej papryki (miałam pół zielonej i pół czerwonej)
1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
3/4 - 1 łyżeczka czerwonej papryki
3/4 łyżeczki soli
glazura:
2 - 3 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego
3/4 - 1 łyżka oleju
1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
2 - 3 szczypty ostrej papryki
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
Przepis
Mięso zmielić na średnich oczkach razem z kajzerkami. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, jaja, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
Wszystko bardzo dobrze wymieszać.
Paprykę pokroić w kosteczkę.
Dodać do masy mięsnej, wymieszać.
Foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć mięso, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, włożyć foremkę i piec około 70 - 75 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Składniki glazury wymieszać dokładnie.
Na około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować pieczeń z wierzchu, następnie piec dalej do upływu wyżej wymienionego czasu.