Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 7 g drożdży instant (1 op.) 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko w temp. pokojowej 1/2 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina oleju do wysmarowania miski Składniki na polewę: 40 g serka mascarpone 10 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Składniki na nadzienie: 1/2 szklanki brązowego cukru 1 czubata łyżka cynamonu 20 g miękkiego masła 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Roladę kroimy na 7 równych części i układamy w odstępach w tortownicy (użyłam tortownicy 21 cm). Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy jajko, roztopione masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno. Zagniatamy na jednolite ciasto przez 5-10 minut.