zupa "Zarzutka"

Ewa
Zupy
27.05.2015 7:43
zupa "Zarzutka"
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

700 gramów kiszonej kapusty (optymalnie poszukajmy takiej "z beczki")

2 małe marchewki

2 - 3 plastry schabu z kością (takie po 2 cm grubości)

6 - 7 średnich ziemniaków

250 gramów wędzonego boczku

1 duża cebula

1 łyżka smalcu

1 łyżka mąki pszennej

2 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

sól i mielony pieprz do smaku

siekana zielenina do posypania

Przepis

Schab myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak by przykryła mięso na ponad 3 cm.

Dodajemy 1/3 łyżeczki soli, liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy, zbieramy szumy, zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek, gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. Potem wyjmujemy mięso na talerz i uzupełniamy wywar o np 0,5 litra wrzątku.

Kapustę odciskamy (jeśli ktoś lubi bardzo kwaśne zupy, można jej nie odciskać i dodać jeszcze soku z kiszonki), kroimy średnio drobno.

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Kapustę z marchewką wrzucamy do wywaru, jeśli ktoś lubi można dolać soku z kiszonki, gotujemy pod przykryciem do miękkości, w międzyczasie lub pod koniec uzupełniając wywar.

Kiedy kapusta jest prawie ugotowana, obrane ziemniaki kroimy w większą lub średnią kostkę, gotujemy osobno(!) w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, wrzucamy do zupy.

UWAGA: Jeśli ziemniaki wrzucimy razem do kapusty, będą się gotować przysłowiowe "wieki", a i tak będą "chrupkie".

Boczek kroimy w paseczki, cebulę siekamy, razem przysmażamy na złoto na patelni, przekładamy je do zupy.

Na tej samej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu, dorzucamy mąkę, mieszamy energicznie i zasmażamy przez około 2 minuty, przelewamy do zupy.

Zupę wraz z zasmażką gotujemy około 10 - 15 minut, na małym ogniu, często mieszając. Jeśli trzeba, uzupełniamy wywar gorącą wodą. Pod koniec wrzucamy mięsko obrane ze schabu, doprawiamy finalnie do smaku solą i czarnym pieprzem (pieprzu nie żałować).

Na talerzach posypujemy siekaną natką pietruszki.