Składniki: (blacha 12 na 36 cm) Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - pół szklanki oleju słonecznikowego- opcjonalnie można użyć masła około 100-125 g - 4 żółtka - pół szklanki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek kakao Beza-pianka: - 6 białek - 150 g cukru pudru - 4 krople ekstraktu waniliowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - łyżka soku z cytryny Dodatki: - łyżeczka kakao - 100-150 g konfitury w moim przypadku truskawkowej - garść grubo posiekanych orzechów laskowych Dodatkowo potrzebne będą: - 2 miseczki - miska z wysokimi ściankami - mikser - forma do ciasta 12 na 36 cm - odrobina oliwy do wysmarowania blachy - mała garstka tartej bułki do posypania blachy Przygotowanie: 1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce (opcjonalnie masło siekać nożem z mąką) 2. Rozłożyć równomiernie 1/2 ciemnej kruszonki na warstwę konfitury, tak by przykryła ją całkowicie. 11. Orzechy posiekać grubo. 12. Orzechy rozłożyć na warstwie kakaowej kruszonki Beza-pianka: 13. 17. Gotową pianę położyć na warstwie orzechów, układać szpatułką tzw. chmurki, by ciasto wydawało się wyższe, nie układać piany na płasko, nie wyrównywać wierzchu 18. Jeśli kruszonka jest zbyt krucha dodać odrobinkę oleju, jeśli jest zbyt miękka dodać odrobinę mąki i wsadzić na 30 min do lodówki. Do piany dodać cukier puder- po łyżce (nie wolno wrzucić całego cukru na raz) Piec: 30-45 minut w temperaturze 180 stopni, potem studzić w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez około 30 min do 1h. 4. Podzielić powstałą kruszonkę na 3 w miarę równe części. 15. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.