* zawartość cukru można jeszcze zmniejszyć zamieniając cukier żelujący na pektyny jabłkowe, * pozostały miąższ rabarbaru można użyć do innych deserów, * dżem można też przygotować z całego rabarbaru (sok i miąższ) odpowiednio zwiększając ilość środka żelującego i cukru. Polecam :) Polecam :) Składniki: - 600 g rabarbaru, - 400 ml syropu sosnowego niskosłodzonego, - 500 ml wody, - ok. 1 l kwiatostanów męskich sosny, - sok z cytryny, - ok. 500 g cukru żelującego (3:1 lub 2:1 wg. uznania). Używając cukru 2:1 dajemy 500 g cukru na 700 ml soku (jeśli wyjdzie nam mniej soku można dodać wody). - Do płynu dodać syrop sosnowy niskosłodzony, sok z cytryny oraz cukier żelujący w ilości zgodnie z informacją na opakowaniu. - Do soku włożyć kwiatostany sosny (można użyć tylko samych pączków oskubanych z pędu), gotować na małym ogniu 10 minut. - Sok wymieszany z cukrem żelującym gotować 5 minut, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować na sucho tj. wystudzić do góry dnem.