Składniki
Składniki na 4 porcje:
800g mięsa wołowego na gulasz
200g boczku
200g pieczarek
2 cebule
2 marchewki
2 ząbki czosnku
400ml wytrawnego czerwonego wina
400ml bulionu wołowego lub warzywnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, świeży rozmaryn i tymianek (po 1 gałązce), 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Mięso kroimy w dużą kostkę.
Cebulę kroimy w pióra.
Czosnek drobno siekamy.
Marchewkę kroimy w plasterki.
Boczek kroimy w kostkę.
Pieczarki kroimy na połówki.
Przepis
Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzucamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz wrzucamy czosnek i cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy marchewkę i smażymy 3 minuty. Warzywa przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, do zrumienia, przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy ponownie łyżkę tłuszczu, partiami przesmażamy obtoczone w mące mięso, przekładamy do warzyw. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy drewnianą łyżka tak, by zebrać resztki pozostałe ze smażenia mięsa. Po zagotowaniu bulion wlewamy do garnka, dodajemy wino, przyprawy, wstawiamy na palnik i zagotowujemy. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i gotujemy około 2,5 godziny, co 30 minut gulasz mieszamy. Następnie pokrywkę zdejmujemy i pieczemy jeszcze 30 minut.
SMACZNEGO!