Mikołajowe babeczki - instrukcja

Ewelina
Boże Narodzenie
06.12.2015 16:32
Mikołajowe babeczki - instrukcja

Mikołajowe babeczki z cynamonem i miodem Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 2 duże łyżki naturalnego miodu 40-50g cukru 2 jajka 200g mąki pszennej, użyłam tortowej 1/3 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100ml mleka Krem: 60g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta imbiru 2-3 łyżki mleka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty). Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 6. Masło utrzeć (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty) i stopniowo dodawać do niego cukier puder, miksować, aż składniki połączą się w gładką masę. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C) przez około 24-27 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Z białego lukru powycinać większe kropelki (użyłam wycinaczki do płatków róż) i przymocować je przy nosach Mikołajów, robiąc wąsy (można ponacinać je trochę nożem). Ucierać masę jeszcze przez około 3-5 minut. 7. Babeczki udekorować niewielkimi porcjami kremu (patrz zdjęcie powyżej, użyłam woreczka foliowego z końcową Wilton M1). 11. Z czerwonego lukru powycinać koła i odciąć od nich około 1/3 (jak na zdjęciu powyżej). 9. Biały lukier również rozwałkować i powycinać z niego półkola – księżyce, używając tej samej wycinaczki, której użyliśmy do wycięcia buzi Mikołajów; posłużą one za brodę Mikołajów. 12. Z białego lukru powycinać paseczki o długości średnicy przygotowanych głów Mikołaja i poprzyklejać je do czapeczek. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wlać mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/mikolajowe-babeczki-z-cynamonem-miodem.html