Składniki: (na 18-20 sztuk) 1/4 filiżanki* migdałów 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/4 filiżanki owoców suszonych 1/4 filiżanki masła orzechowego 1 filiżanka mieszanki płatków owsianych, wiórków kokosowych i dowolnych ziaren (np. sezamu, dyni, słonecznika) 1 łyżka miodu 1 łyżka kakao Najlepiej użyć masła orzechowego przygotowanego samodzielnie (wystarczy dobrze zblendować orzechy ziemne). Taką przekąską można śmiało zacząć dzień, zjeść przed treningiem, zapakować dzieciakom na drugie śniadanie albo sięgnąć po nią, gdy zwyczajnie najdzie nas ochota na coś słodkiego. Te małe brązowe cuda, to nic innego jak mieszanka orzechów, ziaren, płatków zbóż i bakalii, czyli solidna porcja białka, błonnika i najszlachetniejszego tłuszczu, a do przygotowania ich potrzeba zaledwie kilku chwil i dobrego blendera. Obecnie można kupić masło naprawdę dobrej jakości, o zawartości orzechów co najmniej 90%. *użyłam filiżanki o pojemności 200 ml