Składniki: 150 g mąki pszennej, 100-130 g cukru pudru, 2 szklanki drobno tartej marchewki, 3 jajka, 3-4 łyżki kakao, 4 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, skórka otarta z połowy cytryny, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, Polewa serowa (opcjonalnie) jest przygotowana z 1/4 składników na krem z przepisu Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym. Ostanie fiołki z ogródka trafiły na babkę marchewkowo-kakaową i trzeba przyznać było jej z nimi do twarzy :) Babka jest lekka i wilgotna (jak prawie każde ciasto marchewkowe ;)), polana kremem serowym, znacznie mniej kalorycznym od lukru. - Formę z kominem posmarować masłem (można oprószyć mąką, bułką tartą lub mielonymi migdałami co ułatwi wyjęcie ciasta z formy), przelać ciasto, wyrównać łyżką i stuknąć kilka razy formą o blat żeby ciasto się równo rozlało. W drugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać do suchych składników razem z marchewką i skórką z cytryny, wymieszać. Jeśli w trakcie pieczenia zacznie się zbyt szybko przypiekać z wierzchu nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub foli aluminiowej. Babka jest lekka i wilgotna (jak prawie każde ciasto marchewkowe ;)), polana kremem serowym, znacznie mniej kalorycznym od lukru.