Szybkie, kruche ciasto z brzoskwiniami i puszystą pianką

Danka
Ciasta
24.06.2015 10:11
Szybkie, kruche ciasto z brzoskwiniami i puszystą pianką

Składniki: (blacha 12 na 36 cm) Ciasto: - 3 żółtka - 1,5 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru waniliowego - około 1 kg brzoskwiń- obranych i pokrojonych w średniej wielkości kostkę - 125 g zimnej margaryny/masła Pianka: - 3 białka - pół szklanki cukru Opcjonalnie: Do dekoracji i opruszenia użyłam sypkiego kleiku ryżowego- nie ma on wyrazistego smaku i jest nie wyczówalny na cieście, ale daje ładny element dodatkowej bieli na wierzchu. Opcjonalnie: Do dekoracji i opruszenia użyłam sypkiego kleiku ryżowego- nie ma on wyrazistego smaku i jest nie wyczówalny na cieście, ale daje ładny element dodatkowej bieli na wierzchu. Ponadto potrzebne będą: - margaryna/masło do posmarowania blaszki - bułka tarta do posypania blaszki - opcjonalnie zamiast margaryny i bułki tartej-papier do pieczenia - mikser - 2 miski o wysokich ściankach - łyżka do przekłądania białek Przygotowanie: Ciasto: Ciasto: 1. Mąkę przesiać przez sito. Cukier puder byłby dla mnie już za słodki, ciasto bowiem ma swoją słodycz od pianki i brzoskwiń. Cukier puder byłby dla mnie już za słodki, ciasto bowiem ma swoją słodycz od pianki i brzoskwiń. 2. Dodawać po łyżeczce cukier ciągle miksując, gdy pianka będzie gotowa gdy będzie miała perłowy połysk i będzie bardzo gęsta 3. Można zamiast kleiku posypać całość np. wiórkami kokosowymi, bądź jeśli lubicie mocno słodkie casta cukrem pudrem. Można zamiast kleiku posypać całość np. wiórkami kokosowymi, bądź jeśli lubicie mocno słodkie casta cukrem pudrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/06/szybkie-kruche-ciasto-z-brzoskwiniami-i.html