Sałatka - ciasto

Ewelina
Sałatki
20.04.2015 15:23
Sałatka - ciasto

Składniki

27 sztuk słonych krakersów

50g sera żółtego

pół cebuli

ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/

tuńczyk sałatkowy w oleju

3 jajka

5 łyżek majonezu

pieprz

Przepis

Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kruszymy. Białka drobno siekamy, dodajemy 2 łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.

Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem.

Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Ogórka i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.

Krakersy są słone, dlatego musimy oprzeć się pokusie doprawienia solą poszczególnych mas:)

Układamy kolejne warstwy:

warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersów

ser z majonezem

warstwa krakersów

masa z tuńczykiem

warstwa krakersów

białka

żółtka

Sałatkę możemy udekorować szczypiorkiem. Po przygotowaniu wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby krakersy zdążyły zmięknąć.