Składniki
1 duże opakowanie krakersów
Warstwa I
10 dag sera żółtego
1 ogórek konserwowy
3 łyżki majonezu
pieprz
Warstwa II
1 cebula
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka majonezu
pieprz
Warstwa III
4 jajka ugotowane na twardo (oddzielamy białka od żółtek - używamy tylko białek)
sól
pieprz
1 łyżka majonezu
Warstwa IV
4 żółtka
szczypiorek
Przepis
Starty ser żółty, pokrojonego ogórka konserwowego łączymy z trzema łyżkami majonezu i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy i przystępujemy do przygotowania kolejnej warstwy.
Cebulę kroimy na małe kawałki i łączymy z jedną puszką odcedzonego tuńczyka w sosie własnym oraz jedną łyżką majonezu. Całość doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Białko jajek ściaramy na tarce, doprawiamy solą, pieprzem oraz łączymy z majonezem.
Na dnie naczynia wykładamy kolejno warstwy:
- krakersy,
- warstwa I z sera żółtego i ogórka
- krakersy
- warstwa z tuńczyka i cebuli
- krakersy
- warstwa z białek
- stare żółtko
- szczypiorek
I gotowe.
Życzymy smacznego.