niezawodny sernik z ziemniakami

Ewa
Ciasta
30.03.2015 6:54
niezawodny sernik z ziemniakami

Składniki

750 gramów zmielonego sera półtłustego (najzwyklejszy w kostach lub na wagę, ale nie z wiaderka)

250 gramów zmielonych ugotowanych ziemniaków

280 gramów cukru (jeśli lubicie mniej słodkie, dajcie 260 gramów)

2 łyżki cukru z wanilią lub waniliowego

6 jaj

150 gramów stopionego, schłodzonego masła

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, z białek ubijamy sztywną pianę. Masę żółtkową przekładamy do miski z serem i ziemniakami, dodajemy stopiony, schłodzony tłuszcz i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, ucieramy blenderem do dokładnego połączenia składników. Następnie do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Masę serową przekładamy do natłuszczonej i posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach, a potem jeszcze około 35 - 40 w 160 stopniach. Nie otwieramy drzwiczek piekarnika po wyłączeniu przez około 30 minut, potem uchylamy lekko, zostawiamy w tej pozycji przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat, schładzamy w lodówce.