Przepis
Składniki
na ok. 10 szt:
20g świeżych drożdży
350 g mąki+do podsypywania
200ml letniego mleka
1 jajko
30ml oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
sos pomidorowy
ulubione składniki
ser do posypania
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem.
Dodać tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i zostawić w ciepłym
miejscu aż wyrośnie (ok.15 minut).
Następnie dodać resztę mąki,
jajko, sól i olej.
Ciasto dokładnie wyrobić na posypanej
mąką stolnicy (nieco się klei:)
Zostawić do ponownego wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
Następnie rozwałkować na stolnicy
na 1/2 cm i wycinać krążki (tak oby zmieściły się w formę od babeczek).
Następnie na środku zrobić wgłębienie.
Można zrobić ręką lub za pomocą dna
np. szklanki.
Posmarować sosem pomidorowym,
nałożyć nadzienie i posypać serem.
Piec w 200 stopniach ok. 15 minut.