Ciasto kubanka

Ewelina
Ciasta
25.08.2014 14:44
Ciasto kubanka

Przepis

Ciasto Kubanka :)

Hej :) Brrr zimno dziś. Na rozgrzewkę przepis na pyszne ciasto - Kubanka :) Jestem wzrokowcem, o czym już nie raz pisałam i jak tylko coś mi wpadnie w oko (kulinarnie oczywiście) to to robię. Tak było z tym ciastem. Zobaczyłam i zrobiłam. Jest pyszne, nie za słodkie i łatwe w zrobieniu. Na dole biszkopt kakaowy, potem masa budyniowa z nutellą, ciastka, powidło śliwkowe, ciastka i delikatna pianka :) Polecam :)) Blaszka 24x34 cm

Inspiracja: tutaj

Składniki na biszkopt:

4 jajka

70 gram cukru

ok. 130 gram mąki pszennej

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier . Jak masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 160 stopniach około 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt studzimy.

Składniki masa z nutellą:

200 g masła w temp. pokojowej

2 łyżki nutelli

2 żółtka

2 szklanki mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

3łyżki cukru

Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy z jedną szklanką mleka. Resztę mleka musimy zagotować. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy.

Jak nam przestygnie w misce ucieramy masło na biały puch, cały czas miksując dodajemy stopniowo budyń i na końcu nutellę.

Dodatkowo:

500 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan - fixy

1/2 słoiczka powideł śliwkowych

herbatniki typu petitki około 32 sztuki

1/2 szklanki naparu kawy

2-3 łyżki amaretto

Do nasączenia biszkoptu przygotowujemy kawę z dodatkiem rumu. Nasączmy tak przygotowanym płynem. Dajemy na niego masę z dodatkiem nutelli, na nią układamy ciastka, na ciastka dajemy powidło śliwkowe i na powidło znowu partię ciastek.

Ubijamy śmietanę: Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru i śmietan - fixy. Wykładamy na ciastka. Ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą :)