http://zdrowokolorowolifestylowo.blogspot.com/

Monika
Makarony
17.03.2015 20:51
http://zdrowokolorowolifestylowo.blogspot.com/

Składniki

-200g świeżego szpinaku,

-1 marchewka

-pół papryki

- pół cebuli

- pół pomidora

-koncentrat pomidorowy

- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

- 2 ząbki czosnku

- 1 pierś z kurczaka

- przyprawa do kurczaka

- sól, pieprz

Przepis

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy przyprawą do kurczaka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i odstawiamy na 10 minut.

Warzywa ( paprykę, marchewkę, pomidor) kroimy w drobną kostkę, marchewkę w paski.

Do jednego garnka wlewamy około pół szklanki wody, wrzucamy warzywa i przykrywamy przykrywką. Dusimy około 10 minut. Na koniec dorzucamy posiekany szpinak, aby nie stracił koloru i ważnych składników odżywczych.

Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy kurczaka.

Do warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka i wszystko razem dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut.

Aby wzbogacić smak potrawy dokładamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszanego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Koncentrat z jogurtem przygotowujemy w oddzielnym pojemniku aby uniknąć niechcianego zważenia pod wpływem ciepłej temperatury, dodając kilka łyżek gorącego szpinaku z kurczakiem i mieszając wszystko razem.

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Szpinakowy sos z warzywami podajemy z makaronem (w moim przypadku używałam pełnoziarnistego).

I gotowe !