Składniki
-200g świeżego szpinaku,
-1 marchewka
-pół papryki
- pół cebuli
- pół pomidora
-koncentrat pomidorowy
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
Przepis
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy przyprawą do kurczaka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i odstawiamy na 10 minut.
Warzywa ( paprykę, marchewkę, pomidor) kroimy w drobną kostkę, marchewkę w paski.
Do jednego garnka wlewamy około pół szklanki wody, wrzucamy warzywa i przykrywamy przykrywką. Dusimy około 10 minut. Na koniec dorzucamy posiekany szpinak, aby nie stracił koloru i ważnych składników odżywczych.
Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy kurczaka.
Do warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka i wszystko razem dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut.
Aby wzbogacić smak potrawy dokładamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszanego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Koncentrat z jogurtem przygotowujemy w oddzielnym pojemniku aby uniknąć niechcianego zważenia pod wpływem ciepłej temperatury, dodając kilka łyżek gorącego szpinaku z kurczakiem i mieszając wszystko razem.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Szpinakowy sos z warzywami podajemy z makaronem (w moim przypadku używałam pełnoziarnistego).
I gotowe !