Składniki
Wywar:
300 g pręgi wołowej
1,5 litra wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
Pozostałe składniki:
250 g fasoli białej
3 średnie buraki
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera
3-4 suszone prawdziwki
1/3 pora
1/4 małej kapusty białej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany kremówki
5-6 łyżek kwasu z buraków
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
4 jajka
4 łyżki koperku
Przepis
Wywar:
Mięso zalewamy zimną wodą,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Usuwamy szumowiny, dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy około godziny, aż mięso będzie miękkie.
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc, aby napęczniała. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości. Marchewkę, selera, pietruszkę, ziemniaki i buraki obieramy, kroimy w nie dużą kostkę. Kapustę szatkujemy,a pora kroimy w talarki. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy pokrojone buraczki i gotujemy. Po 15 minutach gotowania dodajemy pozostałe warzywa i dalej gotujemy.
Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, kwas z buraków i koncentrat pomidorowy. Uzupełniamy wodą jeśli jest taka potrzeba. Można do tego użyć wody w której gotowała się wcześniej fasola. Zupę podprawiamy pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i solą. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i świeżo posiekanym koperkiem.
смачного!!!