Barszcz ukraiński

Małgorzata
Zupy
01.05.2016 22:31
Barszcz ukraiński

Składniki

Wywar:

300 g pręgi wołowej

1,5 litra wody

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

Pozostałe składniki:

250 g fasoli białej

3 średnie buraki

3 ziemniaki

2 marchewki

1 pietruszka

1/2 małego selera

3-4 suszone prawdziwki

1/3 pora

1/4 małej kapusty białej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

100 ml śmietany kremówki

5-6 łyżek kwasu z buraków

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

pieprz czarny

sól

Dodatkowo:

4 jajka

4 łyżki koperku

Przepis

Wywar:

Mięso zalewamy zimną wodą,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Usuwamy szumowiny, dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy około godziny, aż mięso będzie miękkie.

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc, aby napęczniała. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości. Marchewkę, selera, pietruszkę, ziemniaki i buraki obieramy, kroimy w nie dużą kostkę. Kapustę szatkujemy,a pora kroimy w talarki. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy pokrojone buraczki i gotujemy. Po 15 minutach gotowania dodajemy pozostałe warzywa i dalej gotujemy.

Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, kwas z buraków i koncentrat pomidorowy. Uzupełniamy wodą jeśli jest taka potrzeba. Można do tego użyć wody w której gotowała się wcześniej fasola. Zupę podprawiamy pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i solą. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i świeżo posiekanym koperkiem.

смачного!!!