Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: - 200 g batatów, - 200 g topinamburu, - 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), - 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, - 500 ml bulionu, - 1/2 cebuli, - 2 ząbki czosnku, - 1-2 czerwonej pasty curry, - 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie), - pieprz, - sok z cytryny, - sos rybny lub jasnego sosu sojowego, - zielenina (koperek, kolendra, bazylia itp.), - czarny sezam do posypania. - Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane warzywa, tym czas gotowania jest krótszy). - Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. - Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Zupa inspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna.