SKŁADNIKI: 440g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki 85g banana 3 jajka 15g kakao- 3 łyżki 80g miodu- 3 łyżki 40g gorzkiej czekolady- u mnie 70% 40g orzeszków ziemnych- najlepiej bez soli sól cynamon 1 łyżeczka sody oczyszczonej PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę Fasolę opłukać i odsączyć Żółtka zblendować z fasolą, bananem i miodem Dodać kakao, cynamon, sodę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać Orzeszki i czekoladę drobno posiekać i dodać do masy Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko łyżką Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia- moja to 22,5x22,5cm Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia Smacznego! Niemniej jednak nic w tym złego, bo tym smakołykiem możemy zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. W sieci można natknąć się na mnóstwo intrygujących przepisów- od ciasta z kapusty kiszonej po słodkie placki burakowe. W końcu ciekawość zwyciężyła i śmiało mogę stwierdzić, że brownie z fasoli brzmi niedorzecznie, ale tylko do momentu pierwszego spróbowania- później przepada każdy. Na tyle dobrze, że u domowników, ciacho wzbudziło zaskoczenie i sprowokowało pytanie zadane z niedowierzającym tonem: TO TU NIE MA MĄKI?! Mimo, że ciężko uwierzyć w ich zachwycający smak, to zdecydowanie warto eksperymentować, bo można stworzyć coś naprawdę pysznego, czego dowodem jest dzisiejsze ciacho.