Przepis
Składniki na 12 sztuk:
50 dag mąki pszennej
3 dag świeżych drożdży
3 łyżki cukru
15 dag roztopionego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 jaja
szczypta soli
Dodatkowo:
10 dag roztopionego masła
cynamon, kilka łyżeczek
cukier, najlepiej brązowy, kilka łyżeczek
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki ciepłej wody
1. Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut, aby ,,ruszyły,,.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, ciepłe rozpuszczone masło, jaja oraz rozczyn z drożdżami. Wyrobić na gładkie ciasto, włożyć do miski, przykryć szczelnie folią do żywności i odstawić na ok. 30 minut, aby wrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji, każdą cześć ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cynamonem oraz cukrem, nacinamy wewnątrz, (nie przecinając boków) i zwijamy wzdłuż. Gotowy wałeczek zwijamy w kółeczko i drożdżówka gotowa. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na ok. 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch drożdżówek obficie smarujemy roztopionym masłem.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 20-25 minut.
5. Z cukru pudru i ciepłej wody ucieramy gęsty lukier, przekładamy do woreczka, odcinamy róg i polewamy gorące drożdżówki wyjęte z pieca.
Przepis wypatrzyłam na blogu Limonkowym, chociaż u mnie jest parę drobnych zmian