Przepis
Chia z musem truskawkowo-malinowym
Składniki:
100ml ciepłego mleka
3 czubate łyżeczki nasion chia
1 łyżeczka syropu klonowego
Mus truskawkowo-malinowy:
garśc mrożonych malin
garśc mrożonych truskawek
1 łyżeczka syropu klonowego
Wykonanie:
Nasiona chia wsypujemy do ciepłego mleka, doładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, co kilka minut mieszając, by nie zrobiły się grudki. Nasiona szybko pęcznieją. W międzyczasie miksujemy na mus mrożone truskawki i maliny z dodatkiem syropu klonowego. Do mini naczyń przekładamy spęczniałe nasiona chia, następnie mus i dekorujey kilkmowa malinami. P.s. Ziarenka bardziej zmiękną, jeśli po 20 minutach pęcznienia wstawimy je do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.