Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim

Ewelina
Obiad
21.04.2014 19:26
Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

6 pojedynczych piersi kurczaka

opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

3 opakowania ciasta francuskiego

6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego)

4 ząbki czosnku

łyżka masła

sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

1 jajko

Przepis

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Rozmrożony szpinak smażymy na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe.

Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku)

Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy pierś i zawijamy ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę).

Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić.