Przepis
Tiramisu z wiśniami
Składniki:
150g biszkoptów lady fngers
3/4 szklanki espesso
3/4 szklanki wina marsala
kakao
Krem do tiramisu:
250g mascarpone
4 jajka
100g cukru
szczypta soli
Frużelina wiśniowa:
600g mrożonych wiśni (2 opakowania po 300g)
4 płaskie łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
2,5 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody
Wykonanie:
Espresso łączymy z winem marsala i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopty kroimy na mniejsze kawałki.
Krem do tiramisu: żółtka miksujemy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy, następnie delikatnie dodajemy mascarpone i mieszamy łyżką. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i dodajemy po łyżce do masy z mascarpone, uważając przy tym, by masa się nie zwarzyła (należy delikatnie mieszać). Uzyskaną masę odstawiamy do lodówki.
Frużelina wiśniowa: żelatynę zalewamy 5 łyżkami wody i odstawimy do napęcznienia. Wiśnie umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i gotujemy na bardzo małym ogniu. Gdy owoce puszczą sporą ilość soku, dolewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zsuwamy rondelek na bok. Ostatnim krokiem jest dodanie napęczniałej żelatyny i dokładne wymieszanie z owocami. Studzimy frużelinę w rondelku, po czym gdy całkowicie ostygnie umieszczamy ją na 15 w lodówce, by lekko stężała. (Dopiero po włożeniu do lodówki frużelina zgęstnieje)
Przygotowujemy pucharki: na dno każdego z nich wykładamy po kilka kawałków biszkoptów zanużonych z obu stron w ponczu kawowym, następnie 2-3 łyżki kremu, posypujemy kakao, wykładamy tężejącą frużelinę i znów biszkopty zanużone w ponczu, krem, kakao i frużelina wiśniowa. Tak przygotowane tiramisu w szklankach odstawiamy do lodówki. Po 2h desery gotowe do podania.