Podane z ryżem będzie lekkim obiadem, a z chrupiącą bagietką i lampką wina elegancką kolacją 🙂 Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1/2 kulki mozarelli 2 gałązki pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 niewielkie cebule (mogą być czerwone) 1/3 niewielkiej cukinii kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego Bardzo lekkie, prawie wiosenne danie – pierś kurczaka w narodowych barwach Włoch, czyli z dodatkiem pomidorów, mozarelli i bazylii. Zdjąć z patelni i umieścić w naczyniu razem z warzywami. Podawać z ryżem lub z chrupiącą bagietką. Mięso obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. W naczyniu żaroodpornym ułożyć gałązki pomidorów, ćwiartki cebuli, cukinii i lekko zgniecionego czosnku.