Przepis
Gniazdka z ciasta francuskiego z kurczakiem
Składniki na 8 gniazdek:
2 płaty ciasta francuskiego
1 pierś z kurczaka
10 pieczarek
50g boczku wędzonego
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki startego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 jajko do posmarowania gniazdek
Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy okrągłą foremką koła o średnicy około 8-9cm. W połowie wyciętych kółek mniejszą foremką wycinamy pośrodku otwory. Pełne koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy kołami z otworami, lekko dociskamy palcami, by dobrze się skleiły i wierzch ponownie smarujemy jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, gniazdka pieczemy około 15-20 minut, na złoty kolor.
Kurczaka, boczek i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Boczek podsmażamy na suchej patelni na złoty kolor (chyba że jest mało tłusty, wtedy podsmażamy na łyżce tłuszczu). Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy śmietanę i szczypiorek, mieszamy. Farszem napełniamy gniazdka, posypujemy startym parmezanem, przed podaniem gniazdka można podgrzać w mikrofali lub piekarniku, choć na zimno również dobrze smakują.
SMACZNEGO!