Pieczeń rzymska z jajkiem

Ewelina
01.03.2014 8:14
Pieczeń rzymska z jajkiem

Przepis

Składniki:

ok. 8 jajek ugotowanych na twardo + 2 małe świeże jajka (ewentualnie jedno duże)

2-3 cebule

1 kg mielonego mięsa wieprzowego

2-3 łyżki tartej bułki

majeranek, drobno posiekana natka pietruszki (lub inne, ulubione przyprawy i zioła)

sól, pieprz

olej lub masło do podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Cebule drobno kroję, podsmażam aż się zeszklą, ale nie rumienię. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.

W dużej misce mieszam mięso, surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Dodaję 3-4 łyżki zimnej wody (można dodać mleko lub śmietankę, niektórzy dodają bulion i to sporo) i dokładnie wyrabiam masę.

Ugotowane na twardo jajka obieram, odkrawam końcówki tak, by było widoczne żółtko.

W wysmarowanej tłuszczem keksówce (mi wystarczyła forma o wymiarach ok. 12x23 cm) układam na dnie połowę mięsnej masy. Pośrodku robię niewielkie wgłębienie i układam w rządku jajka tak, by się stykały. Przykrywam jajka pozostałą częścią mielonego mięsa, szczególnie dokładnie upychając masę po bokach.

Oczywiście można to wszystko układać na folii elegancko rolując całość, ale ja się obawiam, że miałabym potem problemy z przełożeniem do formy.

Piekę około godziny w 180 stopniach. Zanim wyjmę z keksówki odstawiam na co najmniej 10 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną