Ciasto czekoladowe z serowymi kuleczkami

Ciasto czekoladowe z serowymi kuleczkami

Kulki serowo-kokosowe: 250g twarogu jajko 50g cukru 50g wiórków kokosowych 3 łyżki mąki ziemniaczanejWszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i dłońmi formujemy kuleczki. Układamy je na dnie tortownicy (posmarowanej masłem …

Składniki

Przepis

Kulki serowo-kokosowe:

250g twarogu

jajko

50g cukru

50g wiórków kokosowych

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i dłońmi formujemy kuleczki. Układamy je na dnie tortownicy (posmarowanej masłem i podsypanej mąką) w niewielkich odstępach.

Ciasto:

4 jajka, oddzielnie żółtka i białka

40g cukru + 30g

50g czekolady (u mnie mleczna)

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

sól

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka miksujemy razem z cukrem (40g) aż do uzyskania puszystej masy. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i ponownie mieszamy.

W miseczce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Dodajemy stopniowo do żmiksowanych z cukrem żółtek.

W oddzielnym garnku ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, wsypując pod koniec cukier (ponownie zmiksować).

Białka delikatnie łączymy z masą kakaową i wylewamy równomiernie na serowo-kokosowe kuleczki.

Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut.

Po wystudzeniu ciasto możemy udekorować polewą czekoladową lub obsypać pudrem.

Smacznego :)

Krzysztof

Polecane