Przepis
Składniki:
Ciasto:
150g mąki
20g kakao
2 szczypty proszku do pieczenia
szczypta mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
60g brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
100g masła w temperaturze pokojowej
Wierzch:
300g śmietanki 30%
1,5 łyżki płynnego miodu
250g gorzkiej czekolady 60%
szczypta chili
Przygotowanie:
1. Wyrobić ciasto z podanych składników. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem, przełożyć 2/3 ciasta i wylepić nim dno. Z pozostałego ciasta zrobić brzeg na wysokość około 2 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić tortownicę na 1 godzinę do lodówki.
2. Po wyjęciu z lodówki, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 25 minut.
3. Śmietanę wymieszać z miodem i chili, zagotować. Zdjąć z ognia, włożyć połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Odstawić do przestygnięcia. Gdy masa zacznie trochę gęstnieć, przełożyć ją na ostygnięty spód. Odstawić w zimne miejsce, najlepiej na noc.
Smacznego