Meksykańskie ciasto czekoladowe

Krzysztof
Ciasta
21.10.2013 8:04
Meksykańskie ciasto czekoladowe

Przepis

Składniki:

Ciasto:

150g mąki

20g kakao

2 szczypty proszku do pieczenia

szczypta mielonego cynamonu

szczypta mielonych goździków

60g brązowego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

100g masła w temperaturze pokojowej

Wierzch:

300g śmietanki 30%

1,5 łyżki płynnego miodu

250g gorzkiej czekolady 60%

szczypta chili

Przygotowanie:

1. Wyrobić ciasto z podanych składników. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem, przełożyć 2/3 ciasta i wylepić nim dno. Z pozostałego ciasta zrobić brzeg na wysokość około 2 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić tortownicę na 1 godzinę do lodówki.

2. Po wyjęciu z lodówki, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 25 minut.

3. Śmietanę wymieszać z miodem i chili, zagotować. Zdjąć z ognia, włożyć połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Odstawić do przestygnięcia. Gdy masa zacznie trochę gęstnieć, przełożyć ją na ostygnięty spód. Odstawić w zimne miejsce, najlepiej na noc.

Smacznego