Tarta z bananami w czekoladzie. Mmmmm

Ewelina
10.07.2013 19:23
Tarta z bananami w czekoladzie. Mmmmm

Przepis

ciasto:

1,5 szklanki mąki

1/3 syropu waniliowego

1/2 szklanki oleju roślinnego

krem:

puszka mleka kokosowego

2 czekolady gorzkie <ja da=""> (można dodać 1 czekoladę)</ja>

Ciasto:

Mąkę, olej i syrop waniliowy mieszamy na jedną masę, a następnie wkładamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Natłuszczoną formę wyklejamy ciastem.

Czemu wyklejamy? Bo ciasto jest tak kruche, że nie da się go normalnie rozwałkować :))

Pieczemy 20-30 min.

Trzeba uważać by ciasta nie przypalić więc kontrolujcie :)

Krem:

Mleko kokosowe schładzamy w lodówce minimum 3-4 godziny.

Następnie otwieramy puszkę/karton i delikatnie oddzielamy mleko od wody.

Oddzielone mleko ubijamy na krem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli a następnie chwile czekamy by ostygła.

Ciągle ciepłą ale nie gorącą czekoladę delikatnie łączymy z kremem.

Banany kroimy i układamy na gotowy spód.

Następnie zalewamy to gotowym kremem i wkładamy na minimum parę godzin do lodówki.