Przepis
ODWRÓCONA TARTA BANANOWA Z KREMEM TOFFI
385 gram gotowego ciasta francuskiego
50 gram masła
75 gram drobnego cukru
1 łyżka syropu z melasy
1 łyżka śmietany kremówki
3-4 banany
1.Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Za pomocą formy do tarty wytnij z rozwałkowanego ciasta koło o średnicy 20 cm. Foremkę do tarty ustaw na kuchence na niewielkim ogniu. Włóż do niej masło, cukier, dodaj melasę i śmietanę. Podgrzewaj, stale mieszając, aż do uzyskania gęstego kremu toffi. Zdejmij z ognia foremkę z kremem i ostudź.
2. Pokrójobrane banany na plasterki o grubości 1 cm. Ułóż je na ostudzonym toffii przykryj kołem wyciętym z ciasta. Mocno przyklej krawędzie ciasta doforemki, żeby krem nie wypłynął w czasie pieczenia.
3. Piec tartę przez 20-25 minut, aż ciasto zrobi się złocisto-brązowe. Wyjmij foremkę z piekarnika, przykryj dużym talerzem i ostrożnie obróć do góry dnem. Jeżeli któryś z plasterków banana przylgnie do ścianki formy, po prostu zdejmij go łopatką i przełóż na właściwe miejsce.