Tarta z babanami

Ewelina
24.01.2014 20:53
Tarta z babanami

Przepis

ODWRÓCONA TARTA BANANOWA Z KREMEM TOFFI

385 gram gotowego ciasta francuskiego

50 gram masła

75 gram drobnego cukru

1 łyżka syropu z melasy

1 łyżka śmietany kremówki

3-4 banany

1.Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Za pomocą formy do tarty wytnij z rozwałkowanego ciasta koło o średnicy 20 cm. Foremkę do tarty ustaw na kuchence na niewielkim ogniu. Włóż do niej masło, cukier, dodaj melasę i śmietanę. Podgrzewaj, stale mieszając, aż do uzyskania gęstego kremu toffi. Zdejmij z ognia foremkę z kremem i ostudź.

2. Pokrójobrane banany na plasterki o grubości 1 cm. Ułóż je na ostudzonym toffii przykryj kołem wyciętym z ciasta. Mocno przyklej krawędzie ciasta doforemki, żeby krem nie wypłynął w czasie pieczenia.

3. Piec tartę przez 20-25 minut, aż ciasto zrobi się złocisto-brązowe. Wyjmij foremkę z piekarnika, przykryj dużym talerzem i ostrożnie obróć do góry dnem. Jeżeli któryś z plasterków banana przylgnie do ścianki formy, po prostu zdejmij go łopatką i przełóż na właściwe miejsce.