Donuty z posypką

Krzysztof
07.02.2015 19:43
Donuty z posypką

Przepis

Tego potrzebujesz:

1/2 szklanki mleka

2 łyżki cukru

opakowanie cukru wanilinowego

25 dag mąki

2 dag drożdży świeżych

7,5 dag masła

szczypta soli

jajko i żółtko

kolorowe posypki i gotowy lukier

Sposób przygotowania

Zobacz przepis na donuty!

Pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i mąki, wlej tyle letniego mleka, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.

Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mleko podgrzej w rondlu, dodaj cukier, cukier wanilinowy sól i masło. Wystudź.

W misce wymieszaj: mąkę, sól, jajko, żółtko i rozczyn.

Dodaj rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

Formę do donutów wysmaruj olejem lub masłem i oprósz mąką. Napełnij ciastem.

Odstaw ponownie do wyrośnięcia na mniej więcej 10 minut.

Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ozdób lukrem i posypkami według uznania.