Przepis
Tego potrzebujesz:
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
25 dag mąki
2 dag drożdży świeżych
7,5 dag masła
szczypta soli
jajko i żółtko
kolorowe posypki i gotowy lukier
Sposób przygotowania
Zobacz przepis na donuty!
Pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i mąki, wlej tyle letniego mleka, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mleko podgrzej w rondlu, dodaj cukier, cukier wanilinowy sól i masło. Wystudź.
W misce wymieszaj: mąkę, sól, jajko, żółtko i rozczyn.
Dodaj rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
Formę do donutów wysmaruj olejem lub masłem i oprósz mąką. Napełnij ciastem.
Odstaw ponownie do wyrośnięcia na mniej więcej 10 minut.
Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ozdób lukrem i posypkami według uznania.