Oczy Carycy :)

Krzysztof
Przepisy
31.01.2015 9:22
Oczy Carycy :)

Przepis

Blaszka 23x33 cm

Składniki na ciasto jasne:

6 białek

1,5 szklanki cukru

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

1/3 szklanki oleju

Składniki ciasto ciemne:

6 żółtek

2 całe jajka

6 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1/3 szklanki oleju

Ciasto jasne - białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 placki.

Składniki krem budyniowy:

1 3/4 szklanki mleka

1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)

1 łyżka cukru

1 cukier waniliowy

250 g masła

Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Dodatkowo:

2 galaretki agrestowe

opakowanie okrągłych biszkoptów

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1/2 szklanki wrzątku

1 łyżeczka cukru

Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić i nasączyć biszkopty. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.

Przełożenie ciasta: 1 część ciasta - krem budyniowy - namoczone biszkopty - miedzy biszkopty nakładamy mocno tężejącą się galaretkę - krem budyniowy - drugie ciasto.

Na wierzch można zrobić polewę czekoladową, ale mnie się on podobał taki jaki był więc już bez polewy. Nie chciałam dodawać do ciasta jeszcze więcej słodkości, a polewa dużo by go bardziej osłodziła :))