Przepis
Blaszka 23x33 cm
Składniki na ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Składniki ciasto ciemne:
6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Ciasto jasne - białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 placki.
Składniki krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
250 g masła
Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
opakowanie okrągłych biszkoptów
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru
Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić i nasączyć biszkopty. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.
Przełożenie ciasta: 1 część ciasta - krem budyniowy - namoczone biszkopty - miedzy biszkopty nakładamy mocno tężejącą się galaretkę - krem budyniowy - drugie ciasto.
Na wierzch można zrobić polewę czekoladową, ale mnie się on podobał taki jaki był więc już bez polewy. Nie chciałam dodawać do ciasta jeszcze więcej słodkości, a polewa dużo by go bardziej osłodziła :))