Przepis
Ciasteczka kokosowe (18 sztuk):
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka wiórków kokosowych
4 -6 łyżek płynnego miodu (do smaku)
Wykonanie:
Płatki owsiane wymieszaj z mlekiem kokosowym i odstaw na kilka minut do nasiąknięcia. Dodaj wiórki kokosowe oraz miód i wymieszaj dokładnie łyżką.
Z powstałej masy formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, dociskając mocno i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Spłaszcz lekko.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Upieczone pozostaw przez chwilę na blaszce, po czym przełóż delikatnie na kratkę i wystudź całkowicie.
IMG_3942
Ciasteczka bakaliowe (12 sztuk):
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki różnych nasion (u mnie słonecznik, sezam i siemię lniane)
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki mleka kokosowego (możecie zastąpić innym mlekiem lub 3 łyżkami wody + 1 łyżka ekstraktu waniliowego)
1 duże jajko
3 łyżki miodu
1 łyżka pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej
Wykonanie:
Płatki, wiórki, nasiona oraz rodzynki umieść w misce i wymieszaj dokładnie z mlekiem kokosowym.
Jajko roztrzep widelcem i wlej do misy z suchymi składnikami. Dodaj miód i wymieszaj wszystko do połączenia. Na koniec wsyp mąkę i jeszcze raz wymieszaj.
Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz każdą lekko i układaj w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Wystudź na kratce.
Smacznego :)