Przepis
Składniki:
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
80ml oleju kukurydzianego lub rzepakowego
120ml jogurtu naturalnego
około 600g brzoskwiń w syropie (waga przed odsączeniem)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Brzoskwinie odsącz, zachowując syrop. Odstaw na bok.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej do misy. Dodaj cukier, jajka, olej oraz jogurt i zmiksuj na gładką jednolitą masę.
Formę na babkę wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej około połowę ciasta i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj ciasno odsączone brzoskwinie i przykryj pozostałą częścią ciasta, wyrównaj.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź w formie.
Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj syrop do nasączenia. Sok pozostały po odsączeniu brzoskwiń umieść w małym rondelku i podgrzewaj, aż zacznie wrzeć. Gotuj przez kilka minut, aż mniej więcej połowa płynu odparuje.
Zimne ciasto uwolnij ostrożnie z formy i przełóż na talerz lub paterę, nasącz obficie przygotowanym syropem.
Smacznego :)