Przepis
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy curry
1 torebka ryżu
puszka ananasów
3 kolorowe papryki
1 mała puszka kukurydzy
1 łyżka oliwy
majonez
Wykonanie:
Mięso pokroiłam na małe kawałeczki, obtoczyłam w curry i na gorącej oliwie podgrzałam na patelni. Wystudziłam. Ryż ugotowałam. Po wystudzeniu wymieszałam z mięsem z curry. Kolorowe papryki pokroiłam w drobną kosteczkę.
W szklanej miseczce układałam warstwami poszczególne składniki sałatki:
Na spodzie rozłożyłam połowę mięsa z ryżem i posmarowałam cieniutką warstwę majonezu. Następnie rozłożyłam połowę pokrojonego w kosteczkę ananasa i rozsypałam kolejno paprykę czerwoną, zieloną i żółtą. 1 łyżkę majonezu rozsmarowałam na wierzchu i wyłożyłam mięso z ryżem i zieloną paprykę. Można rozsmarować jeszcze majonezem i wyłożyć resztę ananasa. Na wierzch wysypałam kukurydzę.
Można również wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do miseczki.
Ułożona warstwowo, czy wymieszana smakują wyjątkowo, obie wyglądają pięknie i wiosennie.