Puszysty sernik

Ewelina
Ciasta
08.12.2014 19:00
Puszysty sernik

Przepis

Masa serowa:

- 1 kg twarogu z wiaderka

- 5 dużych jaj

- 250 ml śmietany 36 %

- 1 szk. cukru + 2 łyżki cukru z wanilią

- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, lub budyniu

- szczypta soli

Spód:

- herbatniki ( 100 g)

Blaszkę ( 35 x 22) wykładam papierem do pieczenia i wykładam spód herbatnikami.

W misce ubijam białka ze szczyptą soli, w międzyczasie dodaję porcjami pół szklanki cukru.

Osobno ubijam żółtka z resztą cukru i cukrem z wanilią, do momentu aż cukier całkiem się rozpuści a masa podwoi objętość. Nadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię. Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam ( na niskich obrotach robota )

Masę serową przelewam na herbatniki . Wkładam do nagrzanego piekarnika , 170 st C , piekę godzinę, do lekkiego zrumienienia. Studzę w lekko uchylonym piekarniku.

*Na sernik można dać polewę , ja posypałam jeszcze gorący wiórkami czekoladowymi.