Przepis
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 5 dużych jaj
- 250 ml śmietany 36 %
- 1 szk. cukru + 2 łyżki cukru z wanilią
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, lub budyniu
- szczypta soli
Spód:
- herbatniki ( 100 g)
Blaszkę ( 35 x 22) wykładam papierem do pieczenia i wykładam spód herbatnikami.
W misce ubijam białka ze szczyptą soli, w międzyczasie dodaję porcjami pół szklanki cukru.
Osobno ubijam żółtka z resztą cukru i cukrem z wanilią, do momentu aż cukier całkiem się rozpuści a masa podwoi objętość. Nadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię. Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam ( na niskich obrotach robota )
Masę serową przelewam na herbatniki . Wkładam do nagrzanego piekarnika , 170 st C , piekę godzinę, do lekkiego zrumienienia. Studzę w lekko uchylonym piekarniku.
*Na sernik można dać polewę , ja posypałam jeszcze gorący wiórkami czekoladowymi.