Jajka nafaszerowane tuńczykiem

Krzysztof
Śniadania
28.12.2014 15:52
Jajka nafaszerowane tuńczykiem

Przepis

Składniki:

5 lub 10 jajek ugotowanych na twardo

Farsz:

żółtka

1 łyżka odtłuszczonego serka homo

puszka tuńczyka

1 łyżeczka majonezu light

1/4 pęczka natki pietruszki (lub koperku lub szczypiorku)

pół drobno posiekanej cebuli

1 pokrojony w kosteczkę ogórek kiszony

4 posiekane kapary

sól

pieprz

Ugotowane na twardo jajka przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie wyjąć żółtka, przełożyć je do miski. Dodać tuńczyka, ogórka, kapary, majonez, serek homo, połowę posiekanej natki pietruszki oraz cebulę (dobrze jest, już posiekaną cebulę przelać na sitku wrzątkiem i zahartować zimną wodą, nie będzie ona, wtedy tak intensywna, a nada potrawie lekko cebulowego posmaku). Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wszystko wymieszać, tak, aby uzyskać konsystencję przypominającą pastę. Połówki białek ułożyć na talerzu i nakładać farsz łyżeczką lub napakować go do woreczka, w dolnym rogu zrobić dziurkę i wyciskać pastę w zagłębienia po żółtkach. Ja tak zrobiłam, bo łyżeczką jakoś tak mi było niewygodnie. Posypać pozostałą natka pietruszki. Gotowe!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną