Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe z bazylią, fetą i oliwkami

Krzysztof
Śniadania
28.12.2014 15:47
Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe z bazylią, fetą i oliwkami

Przepis

Składniki na 10 bułeczek:

Ciasto:

350 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850

6 g drożdży instant

2 łyżeczki cukru

1 łyżka oliwy

200 ml letniej wody

1 łyżeczka soli

100 ml passaty pomidorowej

50 g dera feta pokrojonego w kostkę

50 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki

ok. 10 listków świeżej bazylii

W dużej misce (tudzież w misce robota planetarnego) wymieszać 200 g mąki, sól i pozostały cukier. do środka wlać mieszankę drożdży, wody i cukru oraz oliwę, dokładnie wymieszać (ręką lub robotem).

Wsypać pozostałą mąkę i wyrabiać do momentu powstania gładkiej nielepiącej się do rąk lub mieszadła robota masy. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do piernika ustawionego na 40 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie, ciasto wyjąć z piekarnika, który nastawić na 200 stopni.

Ciasto rozwałkować, podsypując obficie zwykłą mąką na grubość pół centymetra, posmarować passatą, posypać fetą, oliwkami i liśćmi bazylii. Zawinąć w roladę, którą pokroić w mniej więcej 3-4 cm plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układać je w znacznych mniej więcej 3 cm odstępach od siebie, żeby w trakcie pieczenia "bułeczki" się nie pozlepiały ze sobą. Każdą posmarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i piec 20 min. Gotowe!