Przepis
Składniki na 10 bułeczek:
Ciasto:
350 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850
6 g drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
100 ml passaty pomidorowej
50 g dera feta pokrojonego w kostkę
50 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
ok. 10 listków świeżej bazylii
W dużej misce (tudzież w misce robota planetarnego) wymieszać 200 g mąki, sól i pozostały cukier. do środka wlać mieszankę drożdży, wody i cukru oraz oliwę, dokładnie wymieszać (ręką lub robotem).
Wsypać pozostałą mąkę i wyrabiać do momentu powstania gładkiej nielepiącej się do rąk lub mieszadła robota masy. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do piernika ustawionego na 40 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie, ciasto wyjąć z piekarnika, który nastawić na 200 stopni.
Ciasto rozwałkować, podsypując obficie zwykłą mąką na grubość pół centymetra, posmarować passatą, posypać fetą, oliwkami i liśćmi bazylii. Zawinąć w roladę, którą pokroić w mniej więcej 3-4 cm plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układać je w znacznych mniej więcej 3 cm odstępach od siebie, żeby w trakcie pieczenia "bułeczki" się nie pozlepiały ze sobą. Każdą posmarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i piec 20 min. Gotowe!