Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-pietrowy-czekoladowo---borowkowy Składniki na ciasto czekoladowe : - 280 g mąki pszennej (z tej ilości mąki odjąć 5 łyżek, w to miejsce dodając 6,5 łyżki kakao) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 280 g masła lub margaryny do pieczenia - 200 g drobnego cukru do wypieków - 5 jajek Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W oryginale jest to tort piętrowy z borówkami i galaretką z owoców leśnych, ale ja nie lubię tortów piętrowych i niezbyt przepadam za borówkami, za to jestem fanatyczką truskawek stąd pomysł na moją mała modyfikację przepisu. Krem waniliowy: - 500 g serka mascarpone, schłodzonego - 900 ml śmietany kremówki 36% - 3 łyżki cukru pudru - 1 aromat waniliowy Zmiksować serek mascarpone, kremówkę i aromat następnie ubić do utrzymania gęstego kremu. Ciasto ciężkie, mokre, błotniste i mocno czekoladowe w połączeniu z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone, galaretką i owocami. Ale jak nie będą to też nic się nie stanie, po prostu takie lepiej się łączą :) W misie miksera (ewentualnie w garnku jeśli używacie miksera ręcznego) umieścić margarynę i cukier, zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wykonanie: Blat przekroić na pół, wyłożyć obficie kremem na krem dać pokrojoną galaretkę i owoce. Kolejno jedno po drugim dodawać jajka, nie przestając miksować aż do całkowitego połączenia się składników i otrzymania gładkiej masy. Dodatkowo : - 500 g dowolnych owoców, według upodobania, u mnie truskawki - galaretka owocowa - czekolada mleczna Galaretkę rozpuści i poczekać aż stężeje.