Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami

Anna
17.12.2014 17:10
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami

Przepis

Podane składniki wystarczą na 12 szt muffinek - 6 z nadzieniem paprykowym i 6 z pieczarkowym.

Ja zrobiłam muffinki z dwoma rodzajami farszu, ale równie dobrze pieczarki, paprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo.

SKŁADNIKI:

0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)

1 jajko (L)

3 cebule

1 duża marchew

1 ząbek czosnku

miąższ z 2 kromek chleba

1 papryka

15 dag małych pieczarek

2 łyżki majonezu

3 łyżki keczupu

10 dag drobno startego żółtego sera

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1/2 łyżeczki ostrej papryki

łyżka masła

olej i bułka tarta do wysmarowania formy

1. Cebule drobno posiekać, zeszklić na maśle, posolić i udusić do miękkości.

2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę i każde z osobna poddusić soląc do smaku.

3. Miąższ chleba posiekać na drobniutko.

3. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, marchewką, cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

4. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Z masy mięsnej zwilżonymi rękami utworzyć 12 kulek, włożyć do blachy i uformować "gniazdka" z wgłębieniem na środku.

5. Odłożoną cebulę podzielić na dwie części, do jednej dodać pieczarki, a do drugiej paprykę. Wyłożyć farsz na mięso (każdy farsz na 6 szt muffinek).

6. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować.

7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać serem i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby ser się rozpuścił a mięso "odpoczęło".