Przepis
SKŁADNIKI :
filety śledziowe a-la matias 250 g
1 duże,czerwone jabłko
mały por - biała część
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
1/2 czerwonej papryki
kilka rzodkiewek
pieprz
SOS JOGURTOWY:
jogurt naturalny,gęsty 200 g
1 łyżeczka musztardy
1 płaska łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka miodu
sól,pieprz
pokrojony koperek (do smaku )
Wszystkie składniki łączymy,mieszamy,przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
PRZYGOTOWANIE :
Ugotowane,ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.Por kroimy w drobne paski a jabłko,rzodkiewkę i paprykę również w kostkę.Śledzia dobrze odcedzamy,kroimy i przekładamy wszystkie składniki do miski.Wlewamy sos jogurtowy,mieszamy.Odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Tak przygotowaną sałatkę nakładamy,po łyżce na umyte liście sałaty rzymskiej.Układamy przekąski na talerzu,ozdabiamy koperkiem i pomidorem.
Smacznego.