tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Piernik: 220 g mąki pszennej 100 g masła 120 g miodu 50 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki kakao szczypta soli Do przełożenia: 300 g masy marcepanowej 400 g powideł śliwkowych Polewa: 400-500 g czekolady deserowej (można użyć także mlecznej lub białej) 4-5 łyżek oleju rzepakowego (na każde 100 g czekolady 1 łyżka oleju) Lukier: 100 g cukru pudru 1 łyżka wrzątku 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Piernik W rondelku umieść miód, masło oraz cukier. Jednak uważam, że moja spolszczona wersja w formie prawdziwego domino jeszcze lepiej wpisuje się w polską świąteczną tradycję. Polewa W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, na koniec dodaj 4 łyżki oleju i wymieszaj. Ciasto obciąż deseczką na całej jego szerokości i wstaw na minimum 2 h do lodówki. 🙂 Dominosteine to świetna propozycja dla tych, którym znudził się już klasyczny piernik i szukają nowych inspiracji na bożonarodzeniowe ciasto. Oryginalnie przekłada się tam lebkuchen (tamtejszy rodzaj piernika) konfiturą morelową oraz marcepanem i kroi w sześcienną kostkę. Czynność powtórz dla wszystkich kawałków ciasta, a następnie wstaw je na około godzinę do lodówki, aby polewa zastygła. Polewa powinna być lejąca, w razie potrzeby dodaj 1 łyżkę oleju więcej. Dominosteine tradycyjnie przygotowuje się w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech i Austrii. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego z małym okrągłym kolorem i udekoruj piernik tak, aby przypominał domino.