Sałatka z tuńczykiem i kalafiorem

Ewelina
Sałatki
10.12.2014 19:14
Sałatka z tuńczykiem i kalafiorem

Przepis

Mały kalafior

3- 4 gałązki pomidorków koktajlowych

Tuńczyk w sosie własnym (185 g)

Kawałek pora

3 ząbki czosnku

Koperek zielony

200 ml słodkiej śmietanki

Szczypiorek

Pieprz kolorowy świeżo zmielony

Sól

10 dag żółtego sera

Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję, odcedzam i studzę. Pomidorki myję. Tuńczyka odsączam z zalewy, śmietankę wlewam do miseczki i łączę z rozdrobnionym tuńczykiem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobniutko koperek, przyprawiam solą i mieszam. Pora myję i kroję w piórka.

W misce układam warstwę kalafiora, połówek pomidorków, posypuję solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przekładam por , wykładam resztę kalafiora i wlewam masę tuńczykowo śmietanową. Posypuję szczypiorkiem i ścieram na wierzch ser żółty. Dekoruję pomidorkami.