Przepis
Mały kalafior
3- 4 gałązki pomidorków koktajlowych
Tuńczyk w sosie własnym (185 g)
Kawałek pora
3 ząbki czosnku
Koperek zielony
200 ml słodkiej śmietanki
Szczypiorek
Pieprz kolorowy świeżo zmielony
Sól
10 dag żółtego sera
Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję, odcedzam i studzę. Pomidorki myję. Tuńczyka odsączam z zalewy, śmietankę wlewam do miseczki i łączę z rozdrobnionym tuńczykiem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobniutko koperek, przyprawiam solą i mieszam. Pora myję i kroję w piórka.
W misce układam warstwę kalafiora, połówek pomidorków, posypuję solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przekładam por , wykładam resztę kalafiora i wlewam masę tuńczykowo śmietanową. Posypuję szczypiorkiem i ścieram na wierzch ser żółty. Dekoruję pomidorkami.