Przepis
Biszkopt:
7 jaj ( oddzielić białka od żółtek)
180 g cukru
180g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijana dodać cukier ( do prawie całkowitego rozpuszczenia cukru), następnie dodać żółtka, ubijać jeszcze ok. 1 minuty. Mąki, proszek przesiać przez sito, dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blachę piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30, ciasto piec do tzw. suchego patyczka)
Masa śmietanowa:
400ml śmietanki kremówki
200ml jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny (ja używam firmy dr oteker)
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, kremówkę ubić na puszystą masę, podkowiec dodać cukier puder i żelatynę na końcu dodać jogurt.
Masa cytrynowa:
2 duże cytryny
1 galaretka cytrynowa
1 czubata łyżka cukru
350ml wody
Cytryny dobrze umyć obrać ze skórki(usuwając jak najwięcej białej części skórki, gdyż w niej zawarta jest gorycz) pokroić w drobne kawałki(usuwając pestki) dodać cukru, wodę, gotować na wolnym ogniu przez ok 5 min. całość przestudzić, zmiksować, przetrzeć przez sitko. W otrzymanym soku rozpuścić galaretkę.
Biszkopt dzielimy na dwa placki na pierwszym z nich wykładamy 2/3 masy śmietanowej na to wylewamy 2/3 masy cytrynowej tworząc "esy- floresy", na to układamy drugą część biszkoptu. Na wierzch wylewamy resztę masy śmietanowej( należy ją dobrze wyrównać) na to za pomocą łyżki wylewamy masę cytrynową tworzyć równe paski z odstępem ok. 1-2 cm, po czym trzonkiem łyżki przeciągamy w poprzek paski cytrynowe tworząc wzorek Uwaga obie masy muszą być płynne, inaczej zamierzony wzorek nam nie wyjdzie.
Aby masy nie rozpływały się na boki ciasto należy "składać” w formie, której piekliśmy biszkopt. Ja do tego celu używam oto takiego "obramowania"